preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Centar" Rijeka

Login
Dan sigurnijeg interneta

Mjere opreza

 

Sigurno na internetu

  

  Video

  Više informacija

 

Video o školi

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Dnevni tisak
obrazovanje
Cyberbullying

Himna škole

 

 

Priloženi dokumenti:
Prezentacija o nasoj skoli.ppsx

eTwinning škola

obrazovanje

 

ZABAVA

 
Rad i aktivnosti knjižnice
!!VAŽNO!! Virtualna knjižnica ponovno otvorena!
Iva Kovačević / datum: 22. 3. 2021. 10:01

Zbog specifičnih vremena naša školska knjižnica radi će uživo i online. Na ovome linku možete pronaći put prema virtualnom knjižnici s pregršt sadržaja i novina! smiley


[OPŠIRNIJE]Smjernice za rad školske knjižnice OŠ Centar u uvjetima bolesti COVID-19 za školsku godinu 2020./2021.
Iva Kovačević / datum: 27. 11. 2020. 10:18

[OPŠIRNIJE]Na Orehovici obilježen Tjedan dobre dječje knjige
Iva Kovačević / datum: 28. 4. 2021. 08:27

Tjedan dobre dječje knjige školska knjižničarka i učenici područne škole Orehovica obilježili su čitanjem terapeutske priče "Mali gnom zatvoren u dom". Učenici su naučili nešto više o povijesti gnoma te da gnom i patuljak ne znače isto. Učenici su bili puni ideja što sve možemo raditi kod kuće, odnosno kada iz nekog razloga ne smijemo van. Povezali su priču S. Perrow sa situacijom u kojoj se cijeli svijet našao zadnjih godinu dana otkad je stigla pandemija. Na kraju radionice su nacrtali svoje viđenje gnoma zatvorenog u deblu stabla. smiley


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Noći knjige!
Iva Kovačević / datum: 23. 4. 2021. 13:48

 Ove godine potrudili smo se i obilježili Noć knjige i ovaj dan brojnim događanjima. U skladu s epidemiološkim mjerama, učenici i učiteljice razredne nastave, sa stručnim suradnicama pripremili su kazalište sjena.

Kazalište scena izvode učenici mlađih razreda s ciljem suočavanja s teškim situacijama u životu, uz terapijsku priču S. Perrow, koju čita učenica razredne nastave. Tema ovogodišnje Noći knjige je bila „Ljekovita moć knjige“, a u doba kada je svim bićima potreban, knjiga se pojavila kao lijek ljudima da saniraju rane, da ih zabavi i nasmije u doba izolacije. F. M. Dostojevski izrekao je sljedeće: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Sigurna je činjenica da knjige postaju epicentar zbivanja u kojima pronalazimo odgovore na sva pitanja koja nas muče i koja nam u doba pandemije dođu kao lijek na dušu! Ovdje možete vidjeti video uradak.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan pjesništva
Iva Kovačević / datum: 29. 3. 2021. 08:48

 

Očitanjem QR kod-a možete vidjeti kako smo obilježili Svjetski dan pjesništva! smiley 


[OPŠIRNIJE]Dani hrvatskog jezika
Iva Kovačević / datum: 19. 3. 2021. 13:36

Od 11. do 17. ožujka se diljem Lijepe naše slave Dani hrvatskoga jezika. Naša je škola, također, obilježila ove dane provođenjem kvizova u 7. i 8. razredu. Učenici su pokazali znanje, a kao nagradu je najbolja grupa dobila nagradu. 

Dani HJ se organiziraju od 1997. godine odlukom Hrvatskog sabora u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, koja je objavljena 17. ožujka 1967. godine. 

Ovo su važni dani i cilj je bio potaknuti učenike na očuvanje materinskoga jezika, kao i njegovih narječja i dijalekata. cool


[OPŠIRNIJE]Dan materinskog jezika
Iva Kovačević / datum: 24. 2. 2021. 13:30

 Učenici 6. razreda su danas s učiteljicom Andreom i knjižničarkom Ivom obilježili Dan materinskog jezika kvizom znanja. Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe: Fiumani, Pinki, Flamingosi i Žabice te je na kraju grupa Pinki imala najviše pluseva, odnosno najviše točnih odgovora. Učenici su pokazali svoje znanje iz jezika i književnosti, a najviše im se svidjela slatka nagrada na kraju kviza. smiley


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan materinskog jezika/Dan hrvatske glagoljice
Iva Kovačević / datum: 24. 2. 2021. 09:38

21. i 22. veljače jako su bitni datumi za hrvatski jezik. 21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika, a 22. veljače Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Materinji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji, a ovaj se dan obilježava u čast gotovo 6.000 jezika koji se govore diljem svijeta. Područna škola Orehovica je sa svojom knjižničarkom Ivom, ove datume obilježila malim predavanjem o povijesti hrvatskog jezika, kao i izradom plakata na kojem su učenici 1. i 2. razreda napisali svoja imena na glagoljici. Plakat smo ukrasili s riječima CENTAR na glagoljici kako bi obilježili da se radi o našoj školi!  smiley


[OPŠIRNIJE]Valentinovska radionica u produženom boravku
Iva Kovačević / datum: 17. 2. 2021. 09:05

 Valentinovo smo obilježili na najljepši mogući način, jednom pročitanom pričom te pisanjem pošte simpatijama, prijateljima, ljudima koje volimo. Knjižničarka je učenicima ispričala riječku priču o nastanku kolača rigojanči, autorice Anđe Marić. Učenici su nakon priče imali brojna pitanja: Kako izgleda rigojanči? Tko je Rigo, a tko Janči? Što je Valentinovo? Učiteljica Maja i ja smo saznale i kada se obilježava Valentinovo, koja se boja nosi na taj dan, od koga su učenici saznali za Valentinovo, imaju li simpatiju i slično. Nakon pričaonice, učenici su pisali valentinovsku poštu, no sadržaje pošte nećemo otkrivati, u skladu s tradicijom da sadržaj ostane znan samo osobi koja ga piše! mail


[OPŠIRNIJE]Valentinovska pošta
Iva Kovačević / datum: 8. 2. 2021. 10:23

Uskoro nam se bliži jedan od najljepših dana u godini, Valentinovo. Dan zaljubljenih. I mi smo u našoj školi odlučili obilježiti Valentinovo, ali na malo drugačiji način. Valentinovskom poštom. Svaki dan, od UTORKA (9.2.) do PETKA (12.2), U POŠTANSKI SANDUČIĆ u ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI možete ubaciti svoje pismo napisano dragoj vam osobi. Sva pošta mora biti u kuverti, s imenom, prezimenom i razredom osobe kojoj se šalje. Pošiljatelj može ostati anoniman.

Naši školski poštari uručit će vam čestitke u ponedjeljak (15.2).

Poštanski sandučić vas čeka u knjižnici.

SRETNO VALENTINOVO ŽELE VAM VAŠA KNJIŽNIČARKA I ŠKOLSKI KNJIŽNIČARI!


[OPŠIRNIJE]Božićna radionica u produženom boravku
Iva Kovačević / datum: 22. 12. 2020. 11:13

 Za kraj školske godine knjižnica je ostvarila lijepu suradnju s učenicima i učiteljicom iz produženog boravka, a sve u skladu s novim epidemiološkim mjerama. Učenici su poslušali prigodnu božićnu priču "Božićna bajka o Janu i Franu" koja ih je potaknula na brojna pitanja o Djedu Božićnjaku. Saznali smo novosti o njemu i njegovom životu, s kime živi na sjevernom polu, tko izgrađuje igračke, koja je adresa njegovog doma gdje se mogu slati pisma, dobivaju li sva djeca poklone, kako izgleda Djed Božićnjak te ono najbitnije: "Postoji li on?"

 Po reakcijama učenika te brojnim pitanjima, može se zaključiti kako im se svidjela priča. Ono što se učenicima posebno svidjelo je što su učiteljica Maja i knjižničarka Iva s njima obilježile i pisanje vilenjačke pošte, kao i poruka zahvalnosti. Naučili smo kako je zahvalnost bitna. Saznali smo kako smo zahvalni na ručku koji je mama skuhala, a neki su podijelili kako su zahvalni na svakoj prilici da nauče nešto novo! Lijepo druženje koje ćemo nastaviti i u 2021. godini, a do tada Sretan Božić svima i radosni blagdani! 

🎄 🎅

  


[OPŠIRNIJE]20. studeni - Dan dječjih prava
Iva Kovačević / datum: 19. 11. 2020. 13:17

 

 

 

 

 

 

 

 

20.11. obilježava se Međunarodni dan djeteta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. studenoga 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Povodom toga dana ispred školske knjižnice postavljen je prigodan pano!smiley


[OPŠIRNIJE]16.11. - Dan tolerancije
Iva Kovačević / datum: 17. 11. 2020. 11:52

 

 

16. studenoga se obilježava Međunarodni dan tolerancije. To je dan koji nas podsjeća da trebamo prihvatiti jedni druge onakvi kakvi jesmo te se međusobno poštivati, a pogotovo u vrijeme u kojem smo se našli.  Ovaj se dan obilježava od 1995. godine kada je Skupština UN-a pozvala sve zemlje članice da potpišu i ustanove Dan tolerancije  u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije. Hrvatski jezični portal tumači toleranciju kao odnos koji u potpunosti prihvaća drugoga, drugačije običaje, druge narode, uvjerenja, mišljenja. 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Iva Kovačević / datum: 17. 11. 2020. 11:09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja je manifestacija posvećena našemu planetu i zaštiti okoliša, a moto je RAZLISTAJ SE!  Ove godine je knjižničarka Iva u sklopu ove važne manifestacije održala radionicu Zvjezdovnica Zdenke Andrijić, u područnim školama Orehovica i Pašac. Učenicima se radionica izuzetno svidjela te su pokazali svoje vještine u rezbarenju i crtanju svoga omiljenoga planeta. 


[OPŠIRNIJE]Projekt razmjene straničnika 2020./2021.
Iva Kovačević / datum: 17. 11. 2020. 11:04

Ove školske godine prijavili smo se na projekt u kojem sudjeluju škole iz cijeloga svijeta. Radi se o Bookmark Exchange Project-u, odnosno Međunarodnoj razmjeni straničnika, što ga svake godine u mjesecu školskih knjižnica organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL), a cilj je razmjena straničnika između dviju škola. Svake se godine uparuju različite škole, kako bi svaka škola upoznala što više različitih kultura i običaja iz cijeloga svijeta. 

Svaka škola kada se prijavi dobije svoju školu partnera s kojom razmjenjuje straničnike. Naša škola dobila je školu iz Litve, Kauno Juozo Grušo meno gimnazija. Voditeljice projekta su knjižničarka Iva Kovačević i profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Andrea Fodor Matijević koje će s učenicima provesti radionicu izrade straničnika. 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju